Troostdag

TROOSTDAG – “altijd bij mij”

Zondag 5 februari 2017 jl. organiseerde Monique Dommanschet UitvaartbeZieling voor de tweede keer een TROOSTDAG in Goes. Deze middag was iedereen welkom die ooit een dierbare heeft verloren, ongeacht of het 40 dagen of 40 jaar geleden is.  “Altijd bij mij” was het thema van deze middag, want we dragen onze overleden dierbaren altijd onzichtbaar met ons mee.

Wat houd zo’n troostdag in?

Herdenken

In onze samenleving is er helaas nog steeds te weinig ruimte voor de dood. Daardoor wordt bijna onzichtbaar hoe de doden in ons voortleven, hoe ze onze beslissingen of gemoedstoestand beïnvloeden. Veel mensen herdenken alleen nog individueel. Deze Troostdag laat zien dat het helend is om verhalen en herinneringen aan onze dierbaren op te halen. Om te vieren wie ze waren en wat ze te vertellen hadden. Herdenken komt tot stand met symbolen en rituelen die zowel het verstand als het gevoel aanspreken. Ontmoetingen van mens tot mens staan deze middag opnieuw centraal.

Sfeervolle locatie

In de mooie kamers van Centrum ’t Westlicht aan de Singelstraat 7 in Goes heerst veiligheid, rust en warmte. Een mooie plek om te herdenken. De serene sfeer, het gevoel dat de dingen kloppen en dat er iets in de lucht hangt dat mensen delen, een saamhorigheidsgevoel. Zeker voor mensen die na de crematie van hun dierbare geen echte herdenkingsplek hebben biedt deze Troostdag een universele plek tot herdenken. In de kamers van ’t Westlicht, maar ook in de mooie binnentuin is van alles te zien en te ervaren.

Kunstvormen

De troost van schoonheid maakt dat diverse kunstvormen zich bij uitstek lenen om mensen te beroeren. Er worden verhalen verteld en gedichten voorgedragen. Muziek raakt mensen in hun ziel. Speciale aandacht is er voor het noemen van de namen van onze dierbaren. Juist omdat veel mensen die naam niet meer durven noemen.

Kinderen

Voor kinderen is er ruimte om onder deskundige begeleiding te tekenen of te knutselen. Misschien willen ze ook hun verhaal kwijt over het verlies van hun opa, buurvrouw of huisdier. Het helpt kinderen om op een ongedwongen man manier met dood om te gaan.

Troost-eten

Deze middag moet er niets en mag je jezelf zijn tussen lotgenoten en professionele begeleiders. Even weg uit het alledaagse leven en (weer) praten over onze dierbaren. Onder het genot van troost-eten en drinken worden er herinneringen opgehaald. Iedereen is welkom om in gesprek te komen of gewoon even de sfeer te proeven. Wie wil, mag een foto zijn geliefde meenemen die we op speciale plaatsen in het licht zetten. Ook ‘herinnerdingen’ zoals de pijp van opa, het snoepdoosje van tante of de favoriete LP van je moeder zijn welkom. Tijdens deze middag krijgen ze een plaats tussen andere ‘herinnerdingen’ en bieden ze gespreksstof. Na afloop neem je je kostbare bezit natuurlijk weer mee.

Opgeven

Wil je je opgeven voor volgend jaar? Je kunt je opgeven via onderstaand emailadres. Voor het noemen van de namen kun je de naam van je dierbare opgeven via info@uitvaartbezieling.nl

Foto’s

Sfeerimpressie zien? De foto’s van Troostdag 2017 vind je hier.